محمدعلیشاه قاجار که در سال ۱۲۸۵ خورشیدی به سلطنت رسید از همان ابتدا ناقوس مخالفت با مشروطه را بصدا درآورد هیچ کدام از مجلسی ها به مراسم خود دعوت نکرد.
وی که در اولین روز تیر ماه سال ۱۲۵۱ بدنیا آمده بود، ششمین پادشاه قاجاری بود که در نهایت در ۱۶ فروردین سال ۱۳۰۴ شمسی با دنیا وداع گفت.
این شاه قاجار کاملا بلعکس پدر و پدربزرگ خود با مجلس ضد بود و کار بجایی رسید که مجلس شورای ملی را به توپ ببندد و آزادیخواهان را به قتل رساند که بعد از حمله به مجلس دوره استبداد صغیر آغاز شد.
محمدعلی شاه قاجار، پس از فتح تهران توسط مشروطهخواهان، به سفارت روسیه در تهران پناهنده شد و با فشارهای داخلی و خارجی مجبور به ترک ایران شد و در نهایت مشروطهخواهان پس از محمدعلی پسر خردسالش احمدشاه قاجار را برای تکیه زدن به تخت سلطنت انتخاب کردند.
جالب است بدانید؛ محمدعلی شاه وابستگی بسیاری به دولت روسیه داشت.
توپبندی مجلس یا یومالتوپ که برخی از آن به بعنوان ضرب حکومت و یا واقعه ارتجاعیه نیز یاد میکنند، اشاره به مجموعه رویدادهایی در روز سهشنبه ۲ تیر ۱۲۸۷ برابر ۲۳ جمادیالاول ۱۳۲۶ قمری و ۲۳ ژوئن ۱۹۰۸ میلادی دارد که در نهایت با شلیک توپ به ساختمان مجلس شورای ملی به دستور محمدعلیشاه قاجار و توسط نیروهای بریگاد قزاق روسی به فرماندهی کلنل ولادیمیر لیاخوف، کشتهشدن میرزا ابراهیم تبریزی و دستگیری سران جنبش مشروطه به پایان رسید.
زمانیکه قزاقها مجلس را محاصره کردند، ریاست آن بر عهده ممتازالدوله بود که بلافاصله با مشاهده محاصره مجلس، درصدد برآمد تا به صورت تلفنی مراتب اعتراض خود را به محمدعلی شاه اعلام کند اما درست در همین زمان، گلوله توپی به تلفنخانه مجلس اصابت کرد و قسمتی از آن تخریب شد.
وی نیز پس از این واقعه نخست به روسیه و با دریافت پناهندگی فرانسه و با کمک برادرش ممتازالسلطنه که وزیر مختار ایران در فرانسه بود به اروپا گریخت.
ممتازالدوله در لندن تحت عنوان «رئیس متواری مجلس» با مطبوعات اروپا مصاحبه و به توضیح وقایع بمباران مجلس پرداخت.
جالب است بدانید؛ وی پس از برکناری محمدعلی شاه به تهران بازگشت و یک سال و چهار ماه بعد از واقعه بمباران مجلس، پس از شرکت در انتخابات، با عنوان نماینده تبریز به مجلس راه یافت و برای مدت کوتاهی دوباره رئیس مجلس شد.
شاید بتوان، دو علت اصلی و عمده در به توپ بسته شدن مجلس توسط محمد علی شاه را
اما ما همچنان دست از سر مجلس بر نمیداریم. منتظر ما باشید
درباره این سایت